Zaradi dopustov bodo naročila oddana z 15.7. odposlana konec avgusta

GREHI HITRE MODE ali zakaj je ta okoljsko neodgovorna?

GREHI HITRE MODE

Zakaj je ta okoljsko neodgovorna?

Ste vedeli, da je modna industrija panoga, ki takoj za naftno industrijo najbolj onesnažuje naš planet? Odkrijte, kje tiči izvirni greh koncepta hitre mode, ki je v zadnjih 20 letih dramatično spremenil celotni modni sektor.

Oblačila so ena izmed redkih dobrin, katerih cene so se v zadnjih desetih letih znižale, zahvaljujoč hitri modi tako za več oblačil porabimo manj denarja kot smo ga v preteklosti. Hitra moda ne le zelo učinkovito hrani nenasitno željo po vedno novem, boljšem in bolj trendovskem modnem kosu po žepu zelo prijazni ceni, pač pa, izdela in proda neznanske količine modnih kosov, ki jih povprečno oblečemo manj kot desetkrat.

V povprečju vsaka odrasla oseba na leto zavrže do 31 kg oblačil in obutev, kar posledično ustvarja ogromne količine odpadnih oblačil in povzroča številne težave za dobrobit in prihodnost družbe (močno onesnaženje tal in vode, degredacija okolja in uničevanje naravnih virov). Vsakič, ko dežuje, namreč dež z oblačil spere kemikalije in druge nevarne snovi, kot so barve in belila, ter jih odplakne v vodo.

Trgovci s hitro mode, kot so Zara, H&M in Primark se hitro odzivajo ter uspešno zadovoljujejo potrebo po novih modnih pridobitvah po žepu prijazni ceni, kar posledično privede do nizke kakovosti izdelkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Večina oblačil je narejenih iz cenovno ugodnejših sintetičnih in drugih anorganskih materialov, ki so biološko nerazgradljiva. Poliester, najbolj popularen material na svetu, narejen iz surove nafte – iz njega je kar 65% oblačil – razpade v približno 500 letih. Modni trgovni nenehno predstavljajo nove trende od tradicionalnih dveh kolekcij (pomlad/poletje, jesen/zima) do novih kolekcij skoraj vsak teden! Danes Zara ponuja 24 kolekcij oblačil na leto, H&M pa od 12. do 16., vendar jih vsak teden posodobi.

Modna industrija je po podatkih poročila EMF odgovorna za porabo 10% svetovnih izpustov toplogrednih plinov (dolge dobavne verige in energijsko intenzivna proizvodnja), kar je več kot emisije vseh mednarodnih letov in pomorskih prevozov skupaj. Ocenjujejo pa, da se bodo do leta 2030 te številke povečale vsaj za 50%. Eden najbolj razskrbljujočih virov, ki jih industrija izkorišča je pitna voda. Za izdelavo ene majice je potrebno 3000 litrov vode. Toliko običajno popije odrasel človek v obdobju treh let.

Eco-870282
Človeška požrešnost v veliki meri prekaša zmogljivosti Zemlje. Od planeta na katerem živimo, jemljemo več, kot nam lahko da, saj človeški apetit kar za 50% prekaša Zemljine vire. Naš planet je resnično v krizi, mi pa smo zadnja generacija, ki lahko SKUPAJ ukrepa in začne živeti po načelih trajnosti in kupovati izdelke z manjšim okoljskim odtisom.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *