Zaradi dopustov bodo naročila oddana z 15.7. odposlana konec avgusta

Kakšne so prednosti ORGANSKEGA BOMBAŽA?

PREDNOSTI ORGANSKEGA BOMBAŽA

Se kdaj vprašate, iz česa so narejena vaša oblačila, kako je pridelan bombaž in morda celo, kdo jih je sešil, ter kakšni so pogoji v tovarni, kjer so oblačila, ki jih nosite, narejena? Ko izbiramo nov kos oblačila sta ponavadi najbolj pomembna faktorja za izbiro izgled in prileganje oblačila. Toda kako in kje – in iz katerih materialov – je izdelano to oblačilo marsikoga še vedno ne zanima. Večina nas se zaveda zdravstvenih prednosti nakupa organske hrane in uporabe ekoloških čistil, kaj pa ekološki materiali v modi?

Večina ljudi se ne zaveda, da je bombaž ena najbolj toksičnih rastlin na planetu. Zakaj? Za pridelavo običajno pridelanega bombaža se porabi kar 25% vseh pesticidov na svetu in enormne količine vode za namakanje. Pesticidi, s katerimi škropijo bombaž, zastruplja kmete po vsem svetu. Tudi tovarniški delavci morajo med proizvodnim procesom vdihavati hlape. Po podatkih Svetovne Zdravstvene Organizacije zaradi zastrupitve s pesticidi v državah v razvoju vsako leto povzroči do 20.000 smrtnih primerov. Te kemikalije odtekajo v zemljo, živali jedo s pesticidi obdelano hrano, reke so onesnažene…

3131237

Dobro zate. Bombaž, ki ni izpostavljen toksičnim snovem je varnejši, cenejši (na dolgi rok), bolj vzdržljiv in prijetnejši na dotik. Organska oblačila so dražja, ko jih kupite. Vendar je v primerjavi s cenejšimi bombažnimi izdelki, ki morda zdržijo 10 do 20 pranj, na koncu ekološki izdelek cenejši in obenem vreden svojega denarja. Oblačilo iz organskega materiala vzdrži vsaj 100 pranj ali več preden se razvleče ali strga, in sicer zato, ker organski bombaž (za razliko od običajno pridelanega bombaža) ne gre skozi mnoge različne kemične obdelave: razmaščevanje, beljenje, barvanje, mehčanje, razno škropljenje, itd. Poleg tega semena bombaževca niso gensko modificirana.

Bolje za planet in ljudi. Običajno pridelan bombaž je škodljiv za okolje in ljudi, ki ga pridelujejo. Pri proizvodnji ekološkega bombaža se ne uporabljajo pesticidi – uporablja se kolobarjenje, namesto uporabe herbicidov se fizično odstranjuje plevel, rastline se ročno okopavajo. Vloženega je veliko več truda in dela, vendar imajo delavci zavoljo tega boljše pogoje za delo in ni nevarnosti, da bi bila podtalnica ogrožena zaradi odtekanja kemikalij v zemljo. Oblačila, ki nosijo certifikati organskega bombaža so skrbno nadzirana s strani velikih mednarodnih organizacij, ki redno preverjajo, da ekološki kmetovalci ustrezajo pogojem certifikata. Najpomembnejši je končni produkt: bombaž brez strupov.

Le 10% vsega bombaža na zemlji je organskega. Spremenimo to številko skupaj! Veliko izboljšav se lahko izvede z majhnimi spremembami naših vsakdanjih navad. Potrebujete še kakšen razlog, da preskočite na organski bombaž?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *