Zaradi dopustov bodo naročila oddana z 15.7. odposlana konec avgusta

Zapraviš preveč denarja za obleke? Poskusi GARDEROBNO KAPSULO!

GARDERONA KAPSULA

Zapraviš preveč denarja za obleke?

Si že kdaj odprla vrata svoje (pre)polne garderobne omere in po nekaj minutah brskanja po njej globoko zavzdihnila: “Nič nimam za obleči!” Najbrž se bo v tej situaciji našla skoraj vsaka. Na tej točki si marsikatera naredi že plan, kako bo šla naslednji teden “samo malo preverit” ali imajo kaj modnega in cenovno ugodnega v njeni najljubši trgovini. Vendar to je le “quick-fix”, ki vodi v začaran krog nakupovanja vedno novih in novih oblačil.

Si že slišala za garderobno kapsulo?

Čeprav se zdi, da gre za relativno nov pojav, pa je koncept (angl. capsule wardrobe) že v 70. letih prejšnjega stoletja skovala britanska modna ikona Susie Faux. V grobem gre pri garderobni kapsuli za kolekcijo 30 do 40 praktičnih in različnih kosov oblačil, ki jih lahko kombiniramo med seboj ter z njimi oblikujemo številne outfite za celotno sezono. Garderobna kapsula je sestavljena iz osnovnih kosov oblačil – hlače, majice, srajce, krila, čevlji, jakne –, ki odražajo tvoj osebni stil. 

Modne svetovalke pri tem izpostavljajo, da začnemo kapsulo graditi z nakupom brezčasnih, “basic” kosov, ki jih nato vsako sezono popestrimo z dodajanjem trendovskih kosov, barv, vzorcev in tiskov.

Boljše zate in naš planet 

Odločanje o tem, kaj bomo oblekli, lahko zjutraj, ko se nam mudi v šolo ali službo, ustvari dodaten stres in nam lahko vzame preveč časa. S tem, ko si zmanjšaš količino oblačil, si odločanje o tem kaj obleči, prihraniš precej stresa in zmogljivosti svojih možganov raje ohraniš za odločanje o pomembnejših zadevah v tvojem vsakdanu. 

Poleg tega s takšnim načinom oblačenja pripomoremo k zmanjševanju našega vpliva na okolje. Modna industrija je namreč ena od največjih onesnaževalcev okolja na svetu, zato bomo s premišljenim nakupovanjem oblačil, kjer prednost dajemo kakovosti in ne količini, nekaj dobrega storili tudi za planet. 

Ideja je, da izbiramo kakovostna oblačila iz kvalitetnih materialov, ki se dobro prilagajajo našemu telesu in ki so pogosto tudi nekoliko dražja. A če znamo koncept pravilno zastaviti, lahko to kljub dražjim posameznim kosom pomeni precejšnje prihranke denarja za nakup oblačil na dolgi rok. Nenazadnje, morda se zdi majica za deset evrov odličen nakup, a če se bo po prvem pranju zmuckala, skrčila ali izgubila svojo obliko, potem je to stran vržen denar.

Kje začeti? 

Pri ustvarjanju garderobne kapsule gre za izbiro oblačil, ki jih ne samo da rade nosimo, temveč so tudi praktična in vsestranska. Za začetek si boš morale morda narediti pregled tvoje omare in si zastaviti nekaj vprašanj:

  • Sem sploh nosila to obleko v zadnjem letu?
  • Ali ustreza mojemu vsakdanjemu načinu življenja?
  • Ali se enostavno kombinira z ostalimi oblačili?
  • Mi je sploh še všeč?

Ta vprašanja ti bodo pomagala pri odločitvah kaj mora ostati v tvoji omari. Vsebina tvoje garderobne kapsule se seveda razlikuje glede na sezono in osebni stil. Pomembno pa je, da obdržiš ravnovesje med zgornjimi (topi, majice), spodnjimi deli, jaknami ter dodatki. Ključne so tudi nevtralne barve, ki se jih da enostavno kombinirati.

Obstajajo številne modne navdušenke, blogerke in blagovne znamke, ki prisegajo na podobne minimalistične garderobne sisteme. Tukaj je nekaj, ki navdihujejo nas:


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *