Zaradi dopustov bodo naročila oddana z 15.7. odposlana konec avgusta

PLASTIKA – mala nevarnost, ki se je sploh ne zavedamo

PLASTIKA

mala nevarnost, ki se je sploh ne zavedamo!

Plastika onesnažuje. To vemo. Vemo tudi, da si sveta brez nje ne moremo več predstavljati. Toda: ali tudi vemo, da je v okolje spuščamo še več, kot se zavedamo? Na primer takrat, ko peremo perilo?

60% oblačil je narejenih iz plastike

Ste vedeli, da je približno 60% materialov uporabljenih za izdelavo oblačil, iz plastike – poliestra, akrila in najlona. Te sintetične tkanine so lahke, trpežne, cenovno dostopne in prilagodljive. A vsakič, ko ta oblačila operemo ali odvržemo, drobna plastična vlakna, imenovana mikrovlakna (oblika mikroplastike – majhni koščki, veliki do pet milimetrov) pridejo v okolje.

Z enim pranjem v okolje tudi 700.000 plastičnih mikrovlaken 

Naša oblačila posledično onesnažujejo oceane s plastiko. Samo pranje poliesterskega perila povzroči, da se vsako leto v ocean spusti približno pol milijona ton plastičnih mikrovlaken. To se zgodi, ker čistilne naprave zaradi svoje majhnosti, v jezera, reke in ocean spustijo do 40% mikrovlaken, ki gredo skozi njihove filtre.

Mikrovlakna in druga mikroplastika, ki se prebije po prehranjevalni verigi, ko jih ribe in druge morske živali zamenjajo za hrano in pojedo, pogosto vsebujejo onesnaževala, kot so strupeni pesticidi in industrijske kemikalije. Učinki zaužitja mikroplastike na morsko življenje so katastrofalni; povzročili so stradanje, endokrine motnje, zaviranje rasti nekaterih vrst in okvarili prebavni sistem. Ena od težav je zaužitje plastike na vseh ravneh prehranjevalne verige, ki lahko plastiko prenese večjim živalim in ljudem. Vprašanje je, ali je za nas sprejemljivo, da na koncu jemo plastiko?

Pri relove se zavzemamo za 0% plastike ne le v naših oblačilih, temveč v vseh procesih – etiketah, pakiranju v 100% bio razgradljivi vrečke in reciklirane kartonaste škatle, skladiščenju..  🤍

Boste naslednjič, ko izbirate oblačila, bolj pozorni kaj piše na etiketi? Preverite sestavo tkanine, kje je bilo oblačilo narejeno, kako se pere – s tem boste prijaznejši do sebe in okolja. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *