Zaradi dopustov bodo naročila oddana z 15.7. odposlana konec avgusta

Spoznaj 5 najbolj TRAJNOSTNIH MATERIALOV

TRAJNOSTNI MATERIALI

Spoznaj 5 okolju najprijaznejših

Kaj piše na etiketi? Na kaj smo pozorni, ko izbiramo trajnostne materiale?

Ne glede na to, ali si le ljubiteljica mode, ki še ne pozna vpliva modne industrije na planet, je izbira trajnostnih tkanin ena prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da bodo naše garderobe okolju prijaznejše. <3

Kot pomoč vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj naravnih materialov, za katere menimo, da so najbolj trajnostni.

*Organski lan*
Lan je naravno vlako, ki ga gojijo že stoletja in izhaja iz zelo vsestranskega pridelka: lanene rastline. Lan zahteva minimalno vode in pesticidov, raste pa celo na nekakovostnih in manj rodovitnih tleh. Poleg tega se lahko uporabi vsak delček rastilne, zato ni nič zavrženo. Lan je zelo močna tkanina, naravno odporna proti moljem in ker je neobdelana (tj. neobarvana) je popolnoma biološko razgradljiva. Poleg tega, da je koristna za planet, je tudi zelo lahka tkanina, ki prenese visoke temperature, tako da absorbira vlago, ne da bi zadrževala bakterije. What’s not to like?!

*Organski bombaž
O organskem bombažu smo že kar nekaj pisali tudi v prejšnjih blog zapisih. Gre za eno najpogosteje uporabljenih tkanin. To naravno vlakno je lahko in zračno, vendar tudi problematično. Običajni bombaž je eno izmed najbolj kemično intenzivnih poljščin za gojenje. Potrebuje veliko pesticidov in posledično negativno vpliva na planet in ljudi, ki ga gojijo. Organski bombaž, bolj trajnostna alternative običajnemu bombažu, zmanjšuje negativne vplive proizvodnje na okolje z odstranjevanjem škodljivih pesticidov in drugih kemikalij iz proizvodnega procesa. Relove uporablja le organski bombaž GOTS certificiran, ki zagotavlja visoke standarde v proizvodnji in kakovosti ekološke tkanine.

*Organska konoplja
Zdi se, da je konoplja trenutno povsod – uporablja se kot hrana, v kozmetiki, že stoletja pa ga gojijo in uporabljajo kot tkanino. Odlična stran konoplje je, da jo gojijo po vsem svetu in zahteva zelo malo vode, je brez pesticidov in predstavlja kot naravno gnojilo zemlji, v kateri raste – kar je za okolje veliko boljše kot ostale poljščine. Konoplja je eno najstarejših vlaken na svetu, ki nas pozimi greje, poleti pa ohladi in postane mehkejše ob vsakem pranju.

*Tencel®
Tencel je lahka, izjemno mehka in nežna naravna celulozna tkanina, ki se pridobiva s pomočjo okolju prijazne proizvodnje in naravne lesne surovine. Je visokakovostni material, ki je v zadnjem času vse bolj priljubljen, saj je na otip nežen kot svila in ima večjo trdnost od bombaža, za proizvodnjo pa potrebuje manj energije in vode. Poleg tega ima Tencel lastnosti, ki odvajajo vlago in deluje antibakterijsko, zaradi česar je idealen za vroče, poletne dni. Kljub temu, da ma zelo podobne lastnosti kot svila je popolnoma enostaven za pranje in vzdrževanje.

*Econyl®
Econyl je reciklirana tkanina, ki jo je ustvarilo italijansko podjetje Aquafil. Vlakna so sestavljena iz sintetičnih odpadkov, kot so industrijska plastika, odpadne tkanine in ribiške mreže iz ocena, katere reciklirajo in regenerirajo v novo najlonsko prejo, ki je popolnoma enake kakovosti kot najlon. Sistem regeneracije tvori krožnost, porabi manj vode in ustvarja manj odpadkov kot tradicionalne metode proizvodnje najlona. Econyl je sigurno obetavno vlakno, veliko bolj trajnostno kot najlon.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja